Walters People : 'Aangeworven worden na je stageperiode: zo doe je dat!'
Veel bedrijven bieden een stageplek aan studenten. Wanneer je stage positief verloopt, is de kans reël dat je op je stageplaats kan blijven als vaste medewerker. Wat kan je als stagiair doen om je kansen op een vaste job na je stage te vergroten of om snel een voltijdse job te vinden zodra je stageperiode voorbij is?
Staffing specialist Walters People deelt enkele tips om opgemerkt te worden tijdens je stageperiode, je interesse te tonen in het bedrijf en zo misschien wel van je stage je voltijdse job te maken.
Laat een goede indruk na
De beste manier op een positieve manier opgemerkt te worden, is door hard te werken en je voluit in te zetten voor de taken die je toegewezen krijgt. Op die manier toon je hoeveel waarde je hecht aan het werken voor deze organisatie en zal het je helpen om waardevol over te komen. Zorg ervoor dat je manager op de hoogte blijft van wat je doet en je vooruitgang door regelmatig een overleg in te plannen. Toon ook initiatief in projecten en vraag om meer werk zodra je klaar bent met een taak.
Stel vragen
Wees niet bang om vragen te stellen. Kreeg je verantwoordelijkheid over iets waar je niet zeker van bent, vraag dan gerust hulp aan een collega of je manager. Het is beter om eerst enkele zaken na te vragen en goed werk af te leveren, dan aan een opdracht te beginnen waarbij je eigenlijk niet weet wat er precies verwacht wordt.
Breid je netwerk uit
Gebruik elke gelegenheid die je hebt om te netwerken met je collega's. Maak kennis met iedereen, van je mede-stagiaires tot senior medewerkers. Dit is een perfecte kans om te leren wat mensen leuk vinden aan het bedrijf, en welke stappen zij doorlopen hebben om de job te bekomen waar ze zich nu in bevinden. Dit zal je helpen om zichtbaar te zijn voor het management wanneer besloten wordt extra medewerkers aan te nemen.
Stel jezelf een aantal doelen
Breng tijdens de eerste week van je stage samen met je supervisor je doelen en verantwoordelijkheden in kaart. Laat duidelijk weten welke projecten je graag zou willen aanpakken tijdens je stage. Zijn er daarnaast nog vaardigheden die je wil bijschaven? Wees hier dan ook open en eerlijk over.
Vraag feedback
Doelen voor jezelf stellen is natuurlijk nog niet voldoende. Er moet ook telkens nagegaan worden of die doelen behaald worden. Het is daarom belangrijk om af en toe feedback te vragen aan je stagebegeleider. Ben je op de goede weg of zijn er nog zaken die extra aandacht vereisen? Luister aandachtig naar de feedback die je krijgt en ga hiermee aan de slag. Collega’s en leidinggevenden zullen het appreciëren wanneer je naar hun advies luistert, en zo de kwaliteit van je werk verbetert.
Wees positief
Benader elk project dat je toegewezen krijgt altijd met een positieve ingesteldheid. Je zal niet elke taak die je krijgt even leuk vinden, maar wanneer je positief blijft over elk aspect van de stage, zal je leidinggevende dat ook merken. Het toont dat je een ‘teamplayer’ bent en het niet erg vindt om een aantal van de minder prettige taken te doen om zo grotere team- en bedrijfsdoelen te helpen realiseren.
Wat als je geen aanbod krijgt van je stageplaats?
Het kan uiteraard gebeuren dat je geen vaste job aangeboden krijgt na je stageperiode. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Misschien is er op dat moment gewoon geen nood aan een extra werkkracht. Krijg je geen aanbod? Wees dan vooral niet te teleurgesteld. Wanneer je toch nog hoopt op een job bij hetzelfde bedrijf is het belangrijk om verbonden te blijven. Connecteer daarom met de mensen waarmee je werkte via LinkedIn zodat je contact kan houden zodra je stageperiode voorbij is. Zij kunnen je op die manier op de hoogte houden de situatie in het bedrijf.
Ook wanener je op zoek gaat naar een andere job, kunnen je ex-collega’s nog handig van pas komen. Zij zijn immers een geweldige bron van aanbevelingen en referenties. Je stage was ook de ideale gelegenheid om te proeven van wat je wel of niet leuk vindt. Hou daar rekening mee wanneer je op zoek gaat naar je toekomstige job. Ga bij meerdere organisaties op gesprek en bespreek alle mogelijkheden.'